Allergia? Mitä allergikkojen on tiedettävä
Apr 8, 2024, 1:00:06 PM · Merkkiuutiset
Allergia? Mitä allergikkojen on tiedettävä
Niin ihanaa kuin kevät onkin, tietää se myös allergiaoireaikaa monelle. Ja allergikoilla on paljon kestettävää. Onhan siitepölyn ja muiden allergeenien jatkuva välttäminen lähes mahdoton tehtävä. Vaikka kukkien kukinta ja ruohojen viheriöinti antaa meille aihetta iloon, siitepölyallergikoille kevät ja kesä eivät välttämättä ole mitään ilon aikaa. Heinänuha on ylivoimaisesti yleisin allergia - ja sen jälkeen tulevat allergiat pölypunkille ja eläimille. Niillä kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre: vaara tulee ilmasta.
Mikä on allergia?
Nuha, jatkuva aivastelu, ihottuma, yskä ja kutisevat, turvoksissa olevat silmät, joihin liittyy jatkuva hengenahdistuksen tunne: nämä ovat oireita, jotka kuuluvat monen meistä jokapäiväiseen elämään - erityisesti siitepölykauden aikana. Allergiat ovat nimittäin aikamme yleisimpiä sairauksia, eivätkä ne ole pohjimmiltaan mitään muuta kuin yliherkkä fyysinen reaktio harmittomiin ympäristötekijöihin. Näitä allergian laukaisevia aineita, esimerkiksi siitepölyä, pölypunkkeja, eläimiä, ruokaa tai lääkkeitä, kutsumme allergeeneiksi. Jos ne pääsevät elimistöön esimerkiksi ihon kautta tai nieltynä tai hengitettynä, elimistö reagoi liioitellulla puolustautumisella. Tämä ylireagointi ulkoiseen aineeseen johtaa sitten tyypillisiin allergisiin oireisiin. Suomessa allergiaoireista kärsii jopa 40% väestöstä.
Siitepöly lentää ilmassa - käytännössä ympäri vuoden
Yksi yleisimmistä allergioista on siitepölyallergia - joka tunnetaan myös nimellä "kausiluonteinen allerginen nuha". Siihen sairastuneet reagoivat yhteen tai useampaan kasvien tuottamaan siitepölyyn. Ruohon ja viljan siitepölyn lisäksi myös aikaisin kukkivat puut ja jotkin yrtit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Erityisen harmillista on, että ongelmallinen heinänuhakausi pitenee ja pitenee. Tämä johtuu siitä, että mitä aikaisemmin vuonna lämpötila alkaa nousta, sitä nopeammin siitepöly alkaa lentää ilmassa. Ensimmäiset varhain kukkivien puiden, kuten pähkinäpensas ja leppä, siitepölyhiukkaset alkavat lentää jo tammikuussa, minkä jälkeen tulevat koivu, jalava ja pyökki. Ruohot kukkivat kesällä, ja siitepöly voi aiheuttaa kärsimystä aina syksyyn asti. Näin ollen heinänuhasta kärsiville on erityisen tärkeää tietää tarkalleen, milloin "oma" siitepöly lentää, ja viimeisimmän siitepölyennusteen tunteminen onkin suuri apu allergikoille.
Allergeenit ilmassa
Monet ilmassa vilisevät allergeenit esiintyvät useimmiten myös sisätiloissa. Ne ovat peräisin pienistä pölypunkkeista, rakkaista lemmikeistämme ja homeen itiöistä. Vaikka siitepölyn esiintyminen rajoittuu asianomaisten kasvien kukinta-aikaan, näitä sisäilman allergeeneja esiintyy enemmän tai vähemmän ympäri vuoden. Heinänuhan ohella pölyallergia (kotipölypunkkiallergia) on yksi yleisimmistä allergioista. Toiseksi yleisin allergian aiheuttaja kodeissa on eläinten hilse ja karvat, joista erityisesti kissat aiheuttavat erittäin suuren allergiariskin.
Allergiaan liittyvät oireet
Allergiassa koetut oireet voivat vaihdella sen mukaan, miten allergeenit pääsevät elimistöön. Siitepölyn, eläinten karvojen tai punkkien tapauksessa ne kulkeutuvat hengitysteiden ja joskus nenän ja silmien limakalvojen kautta. Alttius tämäntyyppisen allergian kehittymiseen määräytyy usein geeniemme perusteella. Perinnöllisen riskin lisäksi on olemassa myös ulkoisia vaikuttavia tekijöitä, jotka voivat kallistaa tällaisen allergisen alttiuden yli rajan ja johtaa tiettyjen vasta-aineiden liialliseen muodostumiseen. Seurauksena ovat tyypilliset oireet, jotka vaihtelevat nuhasta ja aivastuksesta, kurkun raapimisesta, yskästä, ihottumasta, kutiavista ja turvonneista silmistä ja jopa astmasta.
Allergeenit sisätiloissa
Siitepölykauden aikana kotiin piiloutuminen ei myöskään ole ratkaisu - siitepölyä on myös sisätiloissa. Siitepöly pääsee sisään ikkunoiden ja ovien raoista, ilmanvaihtojärjestelmistä tai vaatteiden mukana. Sisälle päästyään ne kiinnittyvät pinnoille, kuten tyynyihin, verhoihin ja huonekaluihin. Pienet allergeenit ovat niin pieniä, että ne tarttuvat pölyhiukkasiin ja leviävät sitten koko taloon tai toimistoon. Tavallisen pölyn tavoin allergeenit päätyvät vuodevaatteisiin, sohvalle tai lattialle, sekoittuvat ja kulkeutuvat sisäilmaan pieninä hiukkasina, jolloin ne päätyvät lopulta hengitysteihimme.
Mitä voit tehdä estääkseen allergeenien pääsyn sisäilmaan?
Vaikka heinänuhan, pölyallergian tai pölypunkkiallergian oireita voidaan hoitaa lääkkeillä, niitä voidaan lievittää tehokkaasti myös ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä, kuten ilmanpuhdistimella. Näin allergiaoireita voidaan vähentää merkittävästi melko helposti monissa tilanteissa ja ilman sivuvaikutuksia. Jos tiedät, minkä tyyppinen allergia sinulla on, fiksuinta on välttää mahdollisimman paljon kosketusta niiden aineiden kanssa, joille olet allerginen.
Stadler Form Roger ilmanpuhdistimet helpottavat
Stadler Form ilmanpuhdistimilla saat pitkäkestoista parannusta ilmanlaatuun ja voit hengittää helpommin. Kahdella anturillaan aistiva Stadler Form Roger ilmanpuhdistin mittaa jatkuvasti sisäilman laatua ja havaitsee välittömästi epäpuhtaudet, kuten epämiellyttävät hajut, haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC), siitepölyn, hienon pölyn, virukset ja bakteerit. Jos ilmanlaatu heikkenee, ilmoittaa ilmanlaatuindikaattori siitä vaihtamalla väriä. Jos älykäs automaattitila on myös aktivoitu, Rogerin puhdistusteho säätyy sopivaksi automaattisesti. Mitä saastuneempi ilma on, sitä korkeammaksi Rogerin suorituskyky käy.
Roger ilmanpuhdistimia on saatavilla 3 eri kokoa. Sopiva koko valitaan tilan koon mukaan.